kwietny pączek
Dla mnie jedną z najepszych książek jaką udało mi sie przeczytać - a mało czytam - była "UKRADZIONA TWARZ" Mieć 20 lat w Kabulu, latifa... jest to pamiętnik młodej Afganki z 5 lat życia pod rządami talibów.
Naprawdę książka mnie poruszyła niesamowicie!
POLECAM
kwietny pączek
dziwnie jest to napisane ale chyba autorem jest LATIFA powstała we współpracy z Chekebą Hachemi
- to taki dodatek ode mnie
kwietny pączek
NO ja to mam na kasetach! Niesamowite są Jego teksty
polecam...nie tylko dzieciom
Jeśli chodzi o tą ksiazke to miałam ja od Zuzi Nędzy dlatego Martus zgłos sie do niej a teraz miałam okazje pzreczytac jeszcze jedna piękna książke którą mi polecono a mianowicie "trzymając śmierć za rękę" - moge powiedziec tylko tyle ze płakałam przy niej jak bóbr ---> fantastyczna:)
kwietny pączek
ja polecam "Alchemika" PAula Coelho. Ciekawe przemyślenia, wnioski, złote myśli na temat przeżywania swojej Własnej Legendy
Ostatnio edytowany przez Basia:-) (2008-06-09 16:25:37)
listek
Piąta Góra - Paulo Coelho
Prorok Eliasz w IX w.p.n.e. opuszcza z rozkazu Jahwe ojczysty Izrael i chroni się przed prześladowaniami Jezabel w sąsiedniej Fenicji, gdzie od niemal trzech stuleci panuje pokój i dobrobyt. Na karkołomnej ścieżce, którą prowadzi go Bóg, Eliasz ujrzy widmo wojny, śmierć i zgliszcza, utraci wiarę i pokłóci się z Bogiem. Ale odkryje też, że każda tragedia, która wtargnęła znienacka w życie człowieka, nie jest wcale karą a jedynie wyzwaniem, próbą, której każdy musi stawić czoła...
Najlepsza książka tego autora. Polecam.
„Wieża” Gustaw Herling-Grudziński
”Nikt kto tego sam nie doświadczył, nie potrafi sobie wyobrazić, jak smutna i długa jest noc, którą spędza się
bez zmrużenia oka z myślą utkwioną w przyszłości wyzutej całkowicie z nadziei.”
Wiara w Boga i modlitwa może mieć niezwykła moc i pomóc podnieść się człowiekowi w chwilach załamania, może podnieść wartość życia i napełnić go dotąd nie poznanymi bogactwami. Każdy z nas podczas w swej wędrówce może zetknąć się z wieloma przeszkodami i wznosić się, upadać w swej wierze, dążeniach lub czynach, lecz nigdy nie powinien zapomnieć o celu swej wędrówki, którym jest życie wieczne.
Dramat wiary ukazany jest w opisie ewentualnego dojścia do celu: „Równocześnie ze światłem zbawienia ujrzy ogień ostateczny pochłaniający wraz z nim całą ziemię”.
Księga Hioba
Poemat filozoficzny, mistrzostwo...
Moderator
"RADYKALNI" M. Jakimowicz
Ostatnio edytowany przez an.Gosia (2008-06-13 20:41:29)
a ja polecam "więzienie" Karola Danisz