kwietny pączek
to co napisałam to było ujęcie typowo psychologiczne. A jak jest to już sami oceńcie, ja nie potrafię pisać o miłości... i faktycznie żałuję że coś napisałam w tym wątku..
Ostatnio edytowany przez Basia:-) (2008-06-14 06:47:54)
listek
Dlaczego? Chodzi o to, że trzeba się zgadzać z Twoim zdaniem? To "DYSKUSJE".
Owszem, to było "ujęcie typowo psychologiczne" - jak wspomniałaś. Jednak ja się z tym nie zgodziłam, ponieważ... Psychologia, nauka... to podstawa. Ale wiara pozwala nam wierzyć w cuda. Miłość to cud.
Co do psychologii... Według faz związku wg Sternberga nadchodzi czas na ewentualny rozpad. Ale... "miłość nigdy nie ustaje". Albo... jedna form miłości, tzn. romantyczna miłość - intymność i namiętność, ale bez zobowiązań. Czy to miłość?!
Miłość wg innego psychologa, Johna Lee.
Ludus traktuje miłość jako zabawę. W grze tej polega głównie na tym by zwyciężyć, a więc wykazać się większymi zdolnościami, dowieść swej wyższości nad partnerem. Seks w takim związku, to forma zaspokojenia jedynie własnych przyjemności. Jeśli w sferze seksualnej wystąpią jakieś problemy, to zamiast starać się je rozwiązać, przedstawiciele tego typu miłości poszukają raczej nowego partnera. W wyrażaniu ludus nierzadko obserwuje się koncentrację na własnej osobie.
CZY TO MIŁOŚĆ???
kwietny pączek
dobrze, że jest dyskusja...ale niemniej jednak dało mi to do myślenia.. to cxo napiasałaś to nie jest miłością, oczwiście. Ale moja wypowiedź nie była aż tak skrajna..
Moderator
Jak się nie przestaniecie wadzić na tym forum to fiszkę "dyskusje" będzie trzeba zamienić na "pretensje"
Ostatnio edytowany przez an.Gosia (2008-06-17 05:24:22)
kwietny pączek
no ja popieram zdanie Gosi. Lepiej już skończmy... z mojej strony przepraszam
a ja cenie w kobiecie również zdolność zrozumienia mężczyzny ... oraz zdolność zaakceptowania jego odmiennego zdania w pewnych sprawach
listek
Dyskusja, kłótnia... to nie to samo.
No cóż... ja chciałam napisać swoje zdanie, Basia swoje... i to chyba kłótnia nie jest. Jeśli ktoś, tzn. Basia poczuła się urażona [w co wątpię ] to przepraszam.
kwietny pączek
wszystko jest ok
listek
no !
Wy i tak wszyscy wiecie, że Wos KOCHOM !
słodyczy nigdy za wiele !
co cenię ?
stałość w pewnych kwestiach - bo przecież nie bede wymagał stałości absolutnej